2024-09-18 Rapport från styrelsemöte 16 augusti
Arbetsgrupper
- Holmöloppet
Årets upplaga blev lyckad! Det var 197 anmälda, 175 som kom till start. Många
betalande deltagande, färre barn än i fjol. - Sommarkurs UMA
I samarbete med HUF har studenterna bygget en bastu (färdig utvändigt, en del annat återstår) samt ett vindskydd (heller inte riktigt klart). De som studerar i Umeå kommer ut en gång i veckan för att jobba vidare och färdigställa. - Arrangemangsgruppen
Det har varit många – och sinsemellan väldigt olika – arrangemang i Prästgårdsboden, många av dem välbesökta. Dock: en del arrangemang meddelas med väldigt kort varsel och bara i Facebook-grupper. Det är önskvärt med bättre framförhållning och även bredare annonsering (Holmöns hemsida, fysiskt anslag på affärn etc) för att ge fler personer möjlighet att delta. - Besöksnäringsgruppen
Kommunens informationskartor är gamla och inaktuella. I samband med en byalunch jobbades det med dessa kartor och besöksmål/vägar/leder etc. Det skall utmynna i en digital karta, där gången är att länsstyrelsen gör en beställning till HUF att producera den, att HUF beställer den och att kommunen framställer den. Det innebär att HUF formellt sett är ägare till innehållet. Kartan ska vara på plats till nästa sommar. - KOM-gruppen
Capella går på varv 26/8. Normal tid för varvsuppehåll är 4-6 veckor om inget oförutsett inträffar. - Parkeringsgruppen
Det ska röjas kring parkeringen i höst. Nya skyltar behöver också sättas upp.
HBBAB
Borrning och installation av bergvärme är klar. Fakturorna är betalda och stödet
rekvirerat. Man har även investerat i en ny industritvättmaskin (bokningsbar för alla).
Visfestivalen och Leader
Årets festival gick bra, och ser ut att ha gått med vinst. Hela festivalen beräknades på ett relativt lågt besöksantal. Det var mycket folk lördag eftermiddag, färre på övriga pass. Man har haft hjälp av mycket volontärer, många som varit med förr men också några nya och yngre.
Peppig stämning inför framtiden nu som HUF är i färd med att ta över ansvaret från
Visum! Det börjar bli dags att formera en ny festivalledning. Från Visum finns 2-3
personer som kan tänka sig fortsätta vidare, men vi måste fundera på om det är vad vi vill – det kan kanske bli svårt att tänka nytt då. Vi som ägare måste diskutera hur vi ska organisera det hela.
Det har också att göra med vem som blir projektledare för Leaderprojektet och hur den personen ser på saken – än är det inte klart med vem det blir.
Det första som händer nu är att ansökan om stöd ska skickas in till kommunen senast
15/9. Detta görs av styrgruppen. Styrgruppen ska också sätta sig ner och gå igenom sommarens erfarenheter.
Dasskötsel
De dass vi idag har ansvar för är enkla att sköta. Nu har frågan kommit till HUF om vi
även vill ta över skötseln av dasset vid cykelskjulet i Byviken. Detta Dass är mer underhållskrävande än övriga, det finns behov av daglig städning/tillsyn vilket också innebär behov av större driftsbidrag. Vi diskuterade om vi verkligen vill ta över en så sunkig och ofräsch toalett (t.ex. finns en illaluktande tank under, något som inte gör toalettbesöken till någon trevlig upplevelse för besökarna). Ett alternativ kunde vara att kommunen kommer på en bättre lösning som ger bättre förutsättningar, och att vi då kunde ta över driften. En annan idé är att knyta an till UMA/LLU och göra det hela till ett projekt för arkitektstudenterna – att utveckla ett modernt, miljövänligt och inbjudande dass!
Beslutades att vi tackar nej till att ta över driften av dasset i nuvarande form, men att vi
lägger fram förslag enligt ovan på hur man kan gå vidare. Det skulle kunna innebära ett lyft för Byviken!
2024-08-14 Skylt- och kartprojektet
Den 13 augusti var det uppföljningsmöte i Skylt- och kartprojketet.
Bakgrunden är att HUF sökt och fått bidrag för att ta fram underlag för att uppdatera och förnya de informationstavlor och kartor som finns och nu är 20 år gamla och börjar vara inaktuella.
Vid en Byalunch i vintras samlades deltagare från Kommunen, Länsstyrelsen och bybor för att sammanställa aktuell kunskap och naturvärden, stigar, leder fina ställen mm. Deltagarna delades in i tre arbetsgrupper som på var sin stor Holmökarta fick märka upp och rita in befintliga värden omen även förslå nya värden att tillskapa.
Vid detta möte diskuterades hur vi går vidare med detta bakgrundsmaterial. HUF kommer att se till att detta material försin på en digital karta. HUF tillsammans med Kommunen och Länsstyrelsen kommer sen att besluta om vad som kan föras in på en ny karta. Kommunens Lantmäteri kan sen tillverka den nya kartan och Länsstyrelsen och Kommunen kommer att stå för trycknig och skyltbärare.
Samtidigt kommer informationsskyltar med enhetlig grafisk progil att tas fram för de olika besöksmålen, leder mm. Arbetet beräknas kunna vara klart till nästa sommar.
Gruppen träffade också de arkitektstudenter som just nu genomför två projekt under en sommarkurshär på Holmön. Det ena projektet avser att bygga ett nytt vindskydd vid Trappsand. Vindskyddet är utformat som en båk och kommer att byggas mellan badstranden och trätrappan upp mot Trappudden. Det andra projektet är en avknoppning från Byalunchen i vintras. Alla tre arbetsgrupper vill se en publik bastu. Studenterna kommer därför att bygga en flyttbar bastu för 6-8 personer. Bastun kommer att byggas i två sektioner som kan flyttas med hjullastare. Bastun byggs vid Prästgården där den kommer att stå i vinter til sommaren komer den att flyttas till ett havsnära ställe i samråd med Kommunen för sommaren och sedan flyttas till en lämplig vinterplats.
2024-06-26 Sommarbrev 2024
2024-06-20 Rapport från styrelsemöte 2024-06-18
Kortare möte denna gång.
HBBAB – Bergvärmeprojektet igång. Borrning klart. Återstår montering av värmepump.
Leaderprojektet och Visfestivalen beviljat. Diskussioner pågår om att HUF ska ta över Visfestivalen från 2025.
Arkitekthögskolan har sommarkurs på Holmön. Kursen ska mynna ut i ett nytt vindskydd vid Trappsand och en flyttbar bastu. Projektmedel har beviljats för material.
DigiPlats en digital bokningsplattform i Kommunens regi driv i sommar som ett pilotprojket där Holmön ingår. Läs mer.
2024-05-30 Rapport från styrelsemöte 2024-05-28
Rapport från arbetsgrupperna
KOM-gruppen – Remiss inskick, Remissvar, Remiss Holmötrafiken
Parkeringsgruppen – Kommnen kommer ut vecka 23 för att inventera skrotbilar. Skyltar ska upp och röjning genomföras.
Besöksnäringsgruppen – Ska samla till ett möte innan sommaren för att sammanställa vad som händer i sommar. Kommunen kommer på besök igen i augusti. Slutredovisning av Digiplats på Holmön den 13 juni.
Odlingsgruppen – Kommit igång med odling inför sommaren, stort intresse av att delta.
Blåljusgruppen – brandövning den 19 maj.
HBBAB – HUF ska ta över Bygdegårdsverksamheten. Programgrupp som tillsammans med HBBAB tar fram ramarna för samarbete mellan föreningen och bolaget.
Leader och Visfestivalen 2024 – Leaderanslöan om kultur på Holmön med fokus på Visfestivalen är inskickad
Sommarbrev – Beslöt att göra ett sommarbrev.
2024-03-10 Årsmötet 2024-02-17
Vid årsmötet presenterade styrelsen sin verksamhetsberättelse och årsredovisning. Årsmötet beviljade styrelsen ansvarsfrihet. Joar Sandström omvaldes till ordförande och Hillevi Fransson hade avböjt omval. Här invaldes Runde Brandt som ny ledamot. Öövriga ledamöter, där mandattiden utgått, omvaldes. Verksamhetsplanen presenterades.
Alla relevanta dokument kan läsas här
2024-02-01 Rapport från styrelsemöte 2024-01-10
Rapport från arbetsgrupperna
KOM-gruppen
Mycket har hänt de senaste veckorna gällande vintertrafiken. Det finns omkring
350.000 kr att använda för extra trafik. Dessa kan användas både för skoterled och
helikoptertrafik. I nuläget har helikoptern kört extra vid två tillfällen. Länsstyrelsen
har bejakat samarbete kring skoterled. Regionen är tillfrågade om samarbete, men har ännu inte gett besked. Skoterleden kommer att öppnas när förhållandena medger detta.
Cassel Aero har överklagat upphandlingen som vanns av JonAir med hänvisning till att antalet passagerarplatser inte lever upp till upphandlingens krav. Isens tjocklek är ännu inte tillräckligt tjock överallt för att svävaren ska kunna köra.
Parkeringsgruppen
Olle har varit i kontakt med NRA kring skyltar och det ska vara beställt. Joar har varit i
kontakt med kommunen och de kommer ut under våren och tar hand om de sista
skrotbilarna.
Besöksnäringsgruppen
Orienteringen: Under 2023 har cirka 140 orienteringskartor sålts på Holmön. 70
personer har skickat in “svaret” som man får när man hittar alla kontroller. Då
kartorna dessutom ingick i Umeå Orienteringsklubbs hela koncept “Skoj på Hoj” och ”Dra åt skogen” vilket innebär att säkert 3-400 personer har tagit del av kartorna och orienterat på Holmön. Detta positiva utfall gör att samma koncept kommer att finnas på Holmön 2024.
Inget nytt att rapportera
Omsorgsgruppen, Odlingsgruppen, Blåljusgruppen
Rapport från HBBAB
Inget nytt har hänt.
Rapport från pågående projekt
- Kartprojektet: Byalunch i december med ett 16-tal medverkande – mycket trevligt!
Resulterade i att Joar har påbörjat en digital karta med olika platser att besöka/stigar
att följa osv. Kommer också bli en tryckt karta. Joar är ansvarig för det här projektet. - Omsorgsprojektet: Körs parallellt med kartprojektet. Jorik ansvarar för detta projekt
och kommer anordna en byalunch, förmodligen i februari. - Orienteringsprojektet: Se punkt 3, besöksnäringsgruppen. Slutredovisning pågår.
Nya projekt
- Leaderansökan
Årshjul Hållbar kultur Holmön! Vi gick vidare i processen, och den slutliga ansökan ska vara inne senast 31 januari. Vi i styrelsen behöver titta på ansökan tillsammans och noga överväga ifall vi vill gå vidare. Projektet innebär bla att HUF kommer bli arbetsgivare. Vi bokar in ett nytt möte tors 25 jan 19-20 för att diskutera detta närmare.
- LLU -Hitta ut på Holmön!
LLU-projekt Hitta ut på Holmön – Informationsskyltar visar vägen! Ny
projektansökan skickades in efter byalunchen (se punkt 5, kartprojektet). Projektet
har beviljats och handlar om att röja och markera upp stigar. Allmänheten får gärna
logga egna stigar och skicka in. Mer information kring detta kommer.
Årsmötet
Årsmötet hålls den 17 februari kl 13 på Prästgården. Bygdebolagets årsstämma hålls direkt efteråt kl 14. Det finns även möjlighet att delta digitalt.