Social Innovation i Norr

Deltog i en digital konferens sociala innovationer häromdagen. Temat för konferensen var ”Omtänk, Omtag, Omtanke – social innovation i pandemins spår”.

Forskare vid Luleå Tekniska Univeristet beskrev att antal projekt som man bedriver i Norrbotten för att skapa lokalt engagemang. En handläggare vid Vinnova inom området ”Transformativ Offentlig sektor och civilsamhälle” brättade om ett antal projekt som de stöder och om de kommande utlysningar av medel som är på gång.

Efter en kort paus följde en presentation från Biblioteket i Skellefteå med inriktning ”Biblotikarie on demand – Bibblan direkt! När personalens kompetens är verksamhetens viktigaste”. Intressant! På det följde en presentation av ”Noah, marknadsplatsen för lokal mat”. Här kan man via web eller app beställa lokalproducerad mat i Luleåområdet med hemleverans.

Efter lunch gick ett antal parallella sessioner där man kunde fritt välja vilken presenation man ville ta del av. Jag valde UNGAS SAMHÄLLSENGAGEMANG I LANDSBYGDER. Under hösten genomför Umeå universitet, Mötesplats Social Innovation och Youth 2030 Movement en koalition kring ungas samhällsengagemang i landsbygder. Tillsammans vill de kraftsamla för att stärka ungas delaktighet och inflytande och därigenom bidra till att skapa landsbygder där unga vill leva och verka. Under sessionen diskuterades utmaningar och möjligheter kring ungas engagemang, möjligheter, inflytande och delaktighet med oss. Maja Adolfsson, doktorand, presenterade lite av sitt doktorand projekt där hon i en första delstudie gjort djupintervjuer med ungdomar på landsbygden på olika platser i Sverige, som också var engagerade i utveckling av det lokala samhället. Här kan det bli intressanta spinn-off effekter.

Dagen avslutades med en paneldiskussion kring hur projketet Social Innovation i Norr kan fortsätta och vidareutvecklas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *