Marstrand och Carlstens Fästning

Efter några dagars samvaro med Dag och Ann-Charlotte i Hallsberg blev det så dags att besöka Marstrand och bo på Carlstens Fästning för att delta vid SRF:s Representantskapsmöte. Läs mer om mötet här (om du är intresserad).

Carlstens Fästning är en fanstastisk anläggning som började byggas 1658 på uppdrag av kung Karl X Gustav. Det var efter freden i Roskilde som Kung Karl X Gustav beslöt att anlägga en befästning vid Marstrand för att skydda den isfria hamnen. Bygget pågick under 202 år och inte förrän 1860 ansågs fästningen helt färdigbyggd. Fästningen byggdes av fångar som var dömda till det stängaste straffarbetet: Marstrandsarbetet. Fästningens namn kom av kung Karl X och materialet den byggdes av.

Marstrand med Carlstens Fästning

Man började bygga av Bohusländsk granit, men den var hård och svårbearbetad. Det fanns ingen stenhuggarkunskap i Bohuslän. Därför kom en stor del av murverken att byggas av gamla avvecklade borgar i Västra Götaland. Man hämtade ”färdig huggen” sten från borgarna med häst och vagn. Stenen skeppades sen från fastlandet ut till Marstrand med pråmar. På slutet, då all tillgänglig huggen sten var slut, fick man hämta stenhuggare från Blekinge för att anlägga stenbrott på Marstrand och andra ställen i Bohuslän för att kunna slutföra bygget. Man kan tydligt se längst upp på murarna att man använt röd Bohusgranit. Sen blev bohusgranit, under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet, en stor exportvara.

Från början bodde soldaterna i de stora salarna uppe i tornet. På 1840-talet var de nya kasernerna i den södra Donjonen klara. Det fanns plats för 600 soldater och befäl. Man sov i hängkojer fastsatta i taket. Den mest kända fången var sannolikt stortjuven Lasse-Maja (Lars  Larsson Molin). Han klädde ut sig till kvinna när han begick sina stöldräder, därav namnet. Han dömdes till livstids Marstrandsarbete 1813. Kommendanten upptäckte dock ganska snart Lasse-Majas matlagningskunskap. Han blev då uttagen som officerskock och lagade mat till officerare fram till 1839, då han benådades av kung Carl XIV Johan.

Fästningen ansågs inte längre behövas 1882 och lades då i malpåse. En restaurering  påbörjades 1896 och har pågått kontinuerligt sedan dess. Under 30 år från 1907 till 1937 drev marinen en skeppsgosseskola vid fästningen. 

Idag är det fullt liv på fästningen med hotell- och konferensverksamhet året runt. Vidare har man guidade rundturer, en restaurang och en festvåning samt ordnar olika nöjesevent.  

Rundtur med guide uppklädd som Karolinerofficer från början av 1700-talet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *