Laviner

Igår såg jag ett intressant avsnitt av Vetenskapens värld på TV. Det handlade om laviner. De modeller som finns för att förutsäga hur en lavin ska röra sig och vilka krafter som sätts i rörelse visar ofta fel och för låga krafter.

Ett forskarlag i Canada har nu gjort studier av en lavin med massor av sensorer och andra instrument för att kunna mäta krafter även inne i lavinen. Genom att placera sensorer och kameror mm inne i en bil som placerats med helikopter i lavinens tänkta bana så har man kunnat mäta krafterna inne i lavinen, som utlöstes genom sprängning för att få en lavin att gå där man placerat ut all mätutrustning.

I de modeller som använts antas att lavinen flyter fram med ett jämnt flöde och att all snö från toppen följer med ända ner till snökäglan där lavinen stannar upp. Resultatet av detta experiment var överraskande. Resultatet från dessa experiment visade att lavinen löpte med ett pulserande förlopp, likte en vågrörelse, så att flera toppar med höga krafter kom efter varandra. Det kan förklara varför de modeller som finns visar fel och för låga krafter.

Etta annat överraskande resultat var att all snö inte följde med ner till bottenkäglan, som modellerna antar, utan den övre snön sätter fart på snö nedanför, men stannar sedan upp. Detta förlopp såg man med värmekamera, som visade att snön lägst upp var kallare och att snön var varmare och varmare ju längre ner man kom i sluttningen. Med värmekameran såg man att den snö, som flödade, blev varmare och varmare. Det visar att snön i lavinflödet successivt byttes ut på väg ner. Det var också ett resultat som inte moidellerna kunde förutsäga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *