Hej då Holmön för två veckor

Att vara folkpensionär, men också egenföretagare, ger en möjligheter. Innan arbetade man både som anställd och i företaget. Då var man inne i ett ekorrhjul, där åtaganden hela tiden kom, utan att man kunde välja. Många var visserligen både intressanta och roliga, men en hel del var både tråkiga och jobbiga, och man kunde inte välja. Nu har staten valt att automatiskt utrangera en (det sker med alla som fyllt 68 år, utom vissa undantag), så nu är man bara egenföretagare och mångsysslare. OCH bäst av allt – man kan själv välja vilka åtaganden man ska ägna sig åt.

Nu i slutet av november lämnar jag Holmön för en massa staplade åtaganden på annat håll. Alla valda för att de är intressanta, roliga, givande och sociala. De speglar dessutom mitt mångsyssleri och ger en ganska bra sammanfattning av det jag tycker är roligt att hålla på med.

Först, denna vecka genomför jag en arbetsmiljöutbildning (17-18/11) i Gällivare om provtagning av luftburet damm med direktvisande instrument för att mäta exponering under arbetet. Deltagarna har tidigare gått en teoretisk webbaserad utbildning och nu väntar de praktiska momenten, som också ska omfatta skarpa mätningar.

Sen flyger jag på fredag eftermiddag (18/11) till Stockholm för att till helgen (19-20/11) delta i ett möte med Nordbiföreningen, där Damina sköter kassörssysslan. Vid mötet ska vi bl a planera för Nordbikonferensen, som arrangeras i mars 2023. Vi ska också diskutera ekonomi, kommande projekt och webplatsen mm.

Efter mötet blir det nattåg hem på söndag kväll och sen färja hem på måndag fm 21/11 för att packa för 14 dagar på resa. Då ska det framför allt packas provtagningsutrustning och annan praktisk utrustning för provtagning som ska användas vid Arbetsmiljöingenjörsutbildningen senare (se nedan).

På eftermiddagen tar jag färjan tillbaka till fastlandet och lämnar större delen av all packning i bilen. Efter en restaurangmiddag tar jag sen nattåg till Stockholm. Jag inbjuden att ingå i en referensgrupp och att delta den 22/11 i ett möte med referensgruppen och MYNAK (Myndigheten för arbetsmiljökunskap). Syftet är att gå igenom bl a vad utbildning av arbetsmiljöingenjörer vid Yrkeshögskolan ska innehålla och hur den kan organiseras. Sen flyger jag tillbaka till Umeå på eftermiddagen och övernattar i Janzén gästlägenhet.

Tidigt onsdagmorgon tar jag bilen till Holmsund för att äntra Aurora Botnia för att på onsdag och torsdag (23-24/11) delta i en studieresa till Vaasa. Den sker inom projektet ”Maritima mattraditioner i Kvarken” där jag var med och var respondent. Jag bidrog med beskrivning av hur jag fiskar och med recept till en receptsamling med maträtter från Kvarken (den boken finns att köpa på Holmöns Lanthandel). Resan innehåller ett antal studiebesök till olika finska aktörer som jobbar med att utveckla maritim mat och tillfällen att få smaka på deras mat. Tillbaka till Holmsund kommer vi sent torsdag kväll och åter har jag förmånen att kunna sova över i Janzéns gästlägenhet.

På fredag, just hemma från Vaasa, flyger jag ner till Bromma och tar mig sen så sakta ut mot Nämdö. Där ute får jag en övernattning till lördag 26/11. Jag är inbjuden av Södertörn högskola att vara med på ett nätverksmöte om Projektet ”Ö och skärgårdsforskning”. Det projektet återknyter till det tidigare projektet jag var med i om hur pandem på påverkade företagande i skärgården. Efter mötet och kanske en gemensam middag (beror restider) blir det båttaxi in till Stockholm och lokala transporter till Centralstationen för att äntra nattåget mot Umeå dit jag anländer söndag morgon 27/11.

Så, till sist, efter en god frukost, har jag gott om tid att i dagsljus fara ner till Sundsvall och checka in på hotell Scandic. Måndag, dagen efter, inleder jag delkursen ”Kemiska faktorer” i Yrkeshögskolan Mitts Arbetsmiljöingenjörsutbildning, som Damina AB ansvarar för. Inledningen sker på plats i Sundsvall under tre dagar (28-30/11). Resten av kursen sker på distans och digitalt. Kursen avslutas i slutet av januari med en hemtenta. Jag har valt att sova över i Sundsvall efter kursdagarna och istället fara tillbaka till hem i dagsljus den 1 december. Hoppas åter stå på Holmöjorden på kvällen den 1 december.

Hinner nog inte följa upp löpande allt som händer under dessa intensiva dagar. Räknar med att återkomma om hur det gick under dessa veckor. Kanske lite pö om pö under december innan julbestyren inträder.

Jag inser ju att denna gång är det kanske lite mycket av det goda. Låt oss hoppas att jag lyckas hålla ihop det hela. Inser också att allt vad Adventspynt på Jongården får vänta till 2:a Advent.

En tanke kring ”Hej då Holmön för två veckor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *