Va’ tiden går …

… nu är det åter igen länge sen jag syntes här. Vad ska jag skylla på denna gång? Enkla saker är att jag spenderat åtskillig tid med att titta på skidåkning på längden och tvären och med gevär. Det har inte bara varit på helger utan även många vardagar i och med VM. Det har således inte hänt särskilt mycket intressant att berätta om. Hur det gått i skidåkningarna behöver ju inte jag återberätta.

Det blev en akut stadsresa den 23/2 för att förnya körkortet. Jag upptäckte någon vecka innan att körkortet gick ut den 7 mars. Försökte då göra förnyelse hemifrån och skicka in underlag med post, men fick snabbt nobben med motivering att kortet var för gammalt. Det stod inget i anvisningarna om hur gammalt kortet fick vara. Jag använde samma kort som till förra körkortet (jag fick ju fyra lika foton från fotofirman). Återbruk är ju tidens medlodi och så stor skillnad är det väl inte på mig på 10 år eller …? Jo visst ja, skägget är ju väck nu. Vid besöket på Trafikverkets avdelning för körkort (mitt emot Lst) fick jag veta att det är åtskilliga som försökt precis som jag, med samma kort som förra körkortet, men den gubben går inte!!

Även 2 mars blev det en stadsresa för att hämta ut det nya körkortet. Eftersom det skickas med REK måste man komma och hämta ut det. Det gällde ju att hinna innan 7 mars då det gamla gick ut så att man hade ett giltig leg. Passade då också på att äta en arbetslunch med en tidigare arbetskamrat, som jag haft många intressant utbildningsuppgifter med inom arbetsmiljö. Hon är forskare på Psykologiska institutionen och forskar i och undervisar om arbetsliv och hälsa ur ett psykologiskt perspektiv. Dessutom är hon ett av universitets huvudarbetsmiljöombud. Vi hade ett trevligt återseende och kunde uppdatera oss om hur tiden löpt sedan vi senast sågs och dessutom dryfta ett aktuellt ärende som både omfattade kemiska och arbetsrättsliga frågor.

I början av mars blev jag uppringd av en placeringsmäklare från ett företag som heter IronFX. Mycket skeptisk lyssnade jag på en enorm svada om hur man snabbt kan tjäna pengar på kort tid på ett säkert sätt. Det kostade inget att gå med och det ingick en gratis utbildning. Företaget lever på annonser och courtage. Trots min skepsis blev jag ändå lite nyfiken. Så’n är jag ju – nyfiken. Det var väl därför jag fastnade för forskning och mitt yrkesval.

Så jag valde att acceptera erbjudandet att öppna ett konto i IronFX tradingplattform. Jag fick en första intro i hur plattformen fungerade och var man kan hitta info om möjliga korta snabba kursförändring. Tanken är ju här att man i första hand ska satsa på snabba korta placeringar. Här kan det vara från minuter till upp till en dags handel som gäller, men längre förlopp är inte uteslutna.

Jag har nu lärt mig hur plattformen fungerar och hur man gör riskhantering och en mängd webplatser där man kan hitta info om hur olika markander rör sig och var det kan vara lämpligt att köpa eller sälja. Det var inga problem att förstå att köpa och vänta på kursuppgång och sen säja med vinst. Lite svårare var det att förstå att lägga en säljorder (jag har ju inget att sälja) på ett visst belopp och hoppas att kursen går ner. Vinsten då är att jag lovat att sälja till t ex 100 men stänger på 78 eftersom kursen gått ner. Säljpriset är då lägre än det jag gick in med, den mellanskillanden blir in vinst. Jag har lovat att sälja (något jag inte har än) för 100 men köparen behöver bara betala 78, som kursen är då jag stänger och köper för 78 men säljer för 100 som jag lovat. Då jag tjänar 22. Inte lika enkelt att förstå hur det fungerar.

Plattformen fungerar så att man väljer att starta en s k trade på ett visst objekt, det kan t ex vara naturgas (Natgas). Om man tror att Natgas kommer att stiga inom den närmaste tiden (t ex det kommer en köldknäpp och gaspriset stiger) då lägger man en köporder på x EUR på det gällande priset. Sen följer man vad som händer och om priset stiger under dagen kan man på em sälja det man lade köp på till ett högre pris och tjäna mellanskillnaden. Alla inser ju att om detta ska fungera effektivt så gäller ju typ 24/7 arbetstid för att stoppa när det stigit som mest innan det faller igen. Här finns dock riskhanteringsverktyg. Man kan t ex bestämma hur stor stigningen ska ske innan man stoppar. Det innebär att man inte behöver sitta och kolla hur det stiger och bestämma stopp, d v s när det under kort tid når en viss nivå, t ex 5 % ökning, så stängs köpet. På samma sätt, för att säkra mot förlust, kan man lägga en stopp order om kursen sjunker t ex 2 %. Då stoppa köpet och förlusten blir begränsad.

Utbildningen med IronFX handledare har varit intressant och förklarat flera begrepp inom ekonomiska handel s k trading. Jag öppnade ett konto med en blygsam summa på 500. Två veckor senare ligger den på ca 580. Jag har alltså ökat kapitalet med nästan 20 % på två veckor. Kruxet just nu är att två affärer löper negativt och kan reducera kapitalet till under 500 om det inte vänder.

Jag förstår hur det fungerar. Svårigheten är att välja vilka korta affärer man ska satsa på. Jag inser att detta sannolikt inte kommer att bli min melodi. Jag har varken tid eller tålamod att leta möjliga objekt att just nu satsa på. Det har visserligen gått bra hittills (om de nu löpande vänder uppåt). Nu ”spelar” jag bara med småsummor, men det är klart 20% upp på två veckor kan locka att öka insatsen. Men då jag känner att jag varken har tiden att följa och leta lämpliga tänkbara kortsiktiga objekt så kommer jag troligen inte att lämna dena blygsamma nivå och nöja mig med att se korta intäkter på 20%, som kommer att räcka till 3 öl på Hamnkrogen. Kanske kan vinterns satsande ge en gratis öl i veckan på Hamnkrogen. Inte fy skam!!!

Jag har också varit med och startat upp ett projekt inom EUs Erasums+ program för utbildning inom området ” Lokala partnerskap för vuxenutbildning”. Projektet finansierar en utbildning om infrastruktur för miljö och energi på öar. Samsö Energiakademi på ön Samsö i Danmark har arbetat länge med dessa frågor och inom SRF vill man förmedla dessa kunskaper till svenska öar. Som ledare för SRF:s arbetsgrupp ”Hållbar skärgård” är jag ledare för projektet. Projektet har nu startat och ett första digitalt möte har genomförts. Syftet med kursen är att göra en inspirationsresa till Samsö med flera studiebesök vid intressanta anläggningar. Målet med kursen är att någon ö i Sverige ska inspireras att starta ett eget lokalt projekt i denna anda.

I går vad det SAMS årsmöte som hölls i Sundsvall. Mötet inleddes med en utställning om skyddsutrustning för arbete, t ex hjälmar, skyddskläder, skyddsskor, hörselskydd mm. Utställare var bl a Ansell (handskar), Fristads (arbetskläder), Ejendahls (handskar), 3M (andningsskydd, skyddsglasögon, hjälmar, hörselskydd mm), Jalas (skyddsskor), Tranemo (skyddskläder), Industrial Scientific (gasvarnare), Henkel (Loctite med och utan acrylater), Spineband (huvudstöd) m fl. Intressant att se senaste nytt på denna front, bl a hjälmar och hörselskydd samt gasvarnare.

Långt blev det här, längre än jag tänkt. Här i Ånge inväntar jag helgen för nya äventyr med Nordbikonferens. Återkommer med rapport om dessa i senare inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *