Nordbikonferensen

I helgen har jag varit på Nordbikonferensen. Nordbiföreningen ordnar en konferens för föreningens medlemmar vart annat år. Förra året fick konferensen skjutas upp på grund av pandemin. Så det är tre år sen sist.

Under flera år har den varit på Hotell Mittlandia i Ånge. Detta år var programmet ganska fokuserat på forskning. Förutom lägesrapporter från runt om i landet, redovisades ett antal forskningsprojekt.

En jämförelse av hur Buckfast och nordiska bin söker föda har gjorts i Botaniska Trädgården i Göteborg (BTG) i samarbete med Nordens Ark (NA). Projektet var ett examensarbete. Med pollenfälla på ett Buckfast samhälle sommaren 2021 och på ett samhälle Nordiska 2022 båda i BTG för en likvärdig och mångfaldig växtlighet kunde man konstatera att de båda underarterna inte drog på samma växter.

Projekt Bistånd har varit ett Interregprojekt som Sonja Leidenberger, biolog och forskare vid Högskolan i Skövde (HIS), har varit projektledare för. Målet har varit att skaffa vetenskaplig kunskap om olika underarter av honungsbin. I fem bigårdar etablerade i Västsverige (Uddevalla), Norrbotten (Juoksengi vid polcirkeln) och två i Norge utanför Oslo. Bigårdarna hade två rader med bikupor med olika underarter av honungsbin och en väderstation i mitten. Data samlades under 2019-2022. Man tittade på när de började flyga på våren, mortalitet, flygaktivitet mm. Varroa undersöktes med nedfallsstudier. Resultatet visar på skillnader mellan underarterna i flera fall.

Läs mer om projektet

Ett annat projekt som beskrevs var Pollenjakten. Pollenjakten undersöker vilka pollen som nordiska bin samlar. Pollen är en viktig proteinkälla för bina. Olika underarter samlar olika pollen, med variation mellan närliggande kupor och över tid. Studier av bipollen ger info om växtmångfald, näringsinnehåll, ev miljögifter, naturliga toxiner, samt andra typer av stuudier som paleontologi, kriminologi mm. Pollen är uppbyggd av yttre och inre cellvägg och cytoplasma. Storleken varierar mellan 5 – 200 µm och kan ha slät eller ojämn yta. Fyra faktorer krävs för identifiering, färg, form, miljö och tid. Olika växter kan ha samma färg men finnas på olika tid eller bara i vissa miljöer o s v. Man måste således ta hänsyn till alla fyra faktorer. Det finns bara beskrivning av pollen från drygt 100 växter. Stort behov på av mer forskning. Pollenjakten ska hjälpa till att samla in pollen från många olika plat ser och underarter av bin för att försöka skapa en karta över vilka pollen olika underarter samlar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *