Till Samsö

Var ligger Samsö och varför far man dit? Enligt Samsöborna ligger Samsö i världens mitt och är världsbäst på energi- och miljö. Några exempel nedan. Det går givetvis att fortsätta och expandera så länge man håller Samsö i centrum.

Samsö mitt i Danmark
Samsö mitt i Europa

Som arbetsgruppsledare i SRFs arbetsgrupp ”Hållbar skärgård” är jag också projektledare för SRFs EU Erasmus+ projekt ”Hållbar infrastruktur för miljö och energi på öar”. Samsö Energiakademi (EA) har under många år arbetet med just detta och även hur man skapa socialt hållbara samhällen med miljöanpassad infrastruktur. Då är ju ett besök till Samsö självskrivet och det är också huvudsyftet med vårt Erasmus+ projekt.

Under två dagar ska vi besöka Samsö och få ta del av EAs kunskap och få besöka olika anläggningar på ön för energiproduktion och annan miljövänlig verksamhet. Vi besöker givetvis EA och får på nära håll lära om deras verksamhet och olika projekt.

Läs mer om vårt besök (uppdateras löpande under besöket)

Lär mer om EA

Färjan till Samsö
Köbmansgården där vi bor. Ett lerstenshus med halmtak.
Besök till EA och deras unika miljöanpassade byggnad
Besök till jordbruksföretag där 40% av omsättningen är elproduktion med solpaneler och vindkraft. Observera solpaneler på både ladugård och maskinhall.
Jordbrukets vindsnurra som producerade ca 800 kW vid besöket (10-12 m/s) och ca 280 MW/år.
Workshop för att reflektera över EAs presentation av sitt projekt och den guide som finns för att arbeta på liknande sätt. Observera guidekorten på golvet som illusterar ”Varför, hur, gruppen, sammanhållningen”.

En tanke kring ”Till Samsö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *