Tallinn förra veckan

I förra veckan var jag en sväng till Tallinn i Estland. Jag var inbjuden som representant för SRF till en workshop i projektet BALOWIL. Det var ett 15-tal deltagare från Sverige, Polen, Estland, Lettland och Litauen. Förutom de fem projektledarna var det deltagare från vindkraftsaktörer, offentlig förvaltning, skärgårdsorganisationer och miljörörelser.

Projektet finansieras av EU och med medfinansiering av Svenska Institutet. Det leds av fem forskande och utvecklande organisationer. De är AirClim, som äger projektet, och Green Liberty (Latvia), Polish Wind Energy Association (Poland), The Environmental Centre for Administration and Technology (Lithuania), The Institute of Baltic Studies (Estonia). AirClim är Luftförorenings- och klimatsekretariatet (tidigare Internationella försurningssekretariatet). Det är en ideell förening som drivs av fyra svenska organisationer: Fältbiologerna, Jordens Vänner, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF. Styrelsen består av en representant från varje organisation.

BALOWIL (Baltic Sea Offshore Wind collaborative-Learning)

Gruppdiskussioner

I Östersjöregion sker en snabb expansion av havsbaserad vindkraft. BALOWIL-projektet noterar att EU planerar för en 25 gånger ökad kapacietet av havsbaserad vindkraft, och att Östersjöregionen kan komma att producera 14GW havsbaserad windkraft år 2030. Regionen omfattar många länder och en myriad av olika aktörer. BALOWIL-projektet förutser att med en sådan utbyggnad ökar potentialen för olika typer av konflikter och pekar på behovet av dialog för att föröska överbrygga dessa konflikter.

Målet med BALOWIL är att skapa ett innovativt pilotförsök för att ta fram lösningar för samexistens för havsbaserad vindkraft med andra verksamheter i Östersjöområdet.

Omröstning av effektiva åtgärder

Vid en första workshop diskuterades olika tänkbara konfliktyper som skulle kunna uppstå i samband med anläggning och drift av havsbaserade windkraftsparker. Projektgruppen har sedan sammanställt dessa tänkbara farhågor och grupperad dom i tre grupper: Ekonomiska (7 st), sociala (5 st) och miljömässiga (4 st) farhågor. Man har också föreslagit olika åtgärder för att minimera dessa farhågor. Vid denna workshop diskuterades dessa förslag till åtgärder och en omröstning gjordes bland deltagarna om vilka åtgärder som borde vara effektivast.

Nu kommer projektledningen att sammanställa våra diskussioner i en slutrapport från projektet som kommer att spridas till vindkraftaktörer, skärgårdsorganisationer och berörda myndigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *