Läsupplevelse

Nu har jag läst något helt annat än det jag brukar. Jag har läst en biografi om de osannolika systrarna Soong och samtidigt lärt mig något om Kinas tidiga 1900-tals historia. Jag visste inte att Kina hade ca 10 år med begynnande republikansk demokrati mellan kejsardömmet och diktatur.

I början av 1900-talet avsattes kejsaren, som var svag och från en dynasti från Manchuriet, som inte gillades av han-kineserna (den största folkgruppen i Kina). Det var Sun Yat-sen som drev på republikanismen och blev den förste demokratiskt valde presidenten.

Här kommer systrarna Soong in i historien. Familjen Soong var en välbärgad familj i Kina och systrarna fick sin utbildning i USA och var troende kristna. Systrarnas far fick inflytande över utformningen av republiken. Mellansyster Ching-Ling gifte sig med med Sun Yat-sen, som drev på republikanismen men fick aldrig bli president eller premiärminister. Hennes storasyster Ei-Ling gifte sig med en H H Kung, som blev premiärminister i den första demokratiska regeringen med Chang Kai-sheck som president. Lillasyster May-Ling gifte sig med Chang Kai-Sheck, som då var överbefälhavare för kinesiska armen och blev sedemera president varvid May-Ling blev republikanska Kinas första dam.

Efter några år med demokrati dog Sun. Då utbröt stridigheter mellan nationalister (som hade regeringsmakten) och kommunister. Mellansyster Ching-Ling drogs mot kommunister efter Suns död och blev tillslut vice ordförande efter Mao. När Japan anföll Kina så slöts en temporär fred mellan kommunisterna och nationalisterna (som fortfarande hade regeringsmakten) för att möta den yttre gemensamma fienden.

När kriget mot Japan var över (med Japans kapitulation) återupptogs stridigheterna mellan nationalister och kommunister, vilket ledde till att Chang Kai-Sheck och nationalisterna fick fly till Taiwan (f d Formosa) och kommunisterna tog över på fastlands-Kina under ledning av Mao.

Lillasyster May-Ling stod vid Chang Kai-Shecks sida på Taiwan ända till han dog. Då flyttade hon till USA dit storasyster Ei-Ling redan flyttat då nationalisterna flydde till Taiwan. Ei-Ling och May-Ling bodde sen kvar i USA till de dog båda över 90 år. May-Ling blev hela 105 år. Ching-Ling bodde kvar i Peking till sin död, som Madam Sun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *