En lite eljest sommar i år

Nu är det bra länge sen jag skrev något här.

Det blev en lite annorlunda sommar i år. Inte så mycket arbete mer än ÅVG och några båttransporter av kyrkans män och kvinnor, men i stället besök av vänner och mycket OS på slutet.

Midsommar

Men vi tar det från början.

Midsommar firades med vänner och bekanta hemma hos Hårds på Hårds Backe. God mat och trevlig samvaro. En liten knorr blev det på Midsommardagens morgon, för de som sov över, då min kvarglömda telefon satte i gång att larma och ingen av de uppvaknade närvarande kom på hur man stängde av larmet.

Postrodden blev inställd helgen efter midsommar så det blev inget Finlandsbesök detta år. Sen blev det Sommarteater för hela slanten. I år hade jag en blygsam statistroll och levererade honung till den nya affären. Nelly, som hade en bärande roll, och Henrik, som skötte ljudet, var då hemma under dessa dagar.

Nya solpaneler

Samtidigt kom montörerna för min nya solelsanläggning. Det var en uikrainare och en belarusier som fick bo i Bagarstugan. De lagade sin mat i uteköket. Tyvärr var deras engelska inte på den nivån att vi kunde ha något närmare umgänge. Under några dagar monterade de 50 solpaneler på ladugårds- och logtaket och en omformenhet på väggen i ladugården till vilken panelerna anslöts i två sektioner. En för södra taket och en för västra taket.

Fiske från båt

Direkt efter teatern fick jag sommarbesök av min bästa kompis. Han hade med sig nästan hela sin familj med barn och barnbarn. Totalt var dom nio personer som kom på en veckas besök. Det blev full rulle på Jongården med mycket skratt, god mat, flera dagar med fiske på olika sätt. Alla fick minst en fisk under dessa dagar. Vi hann också med en hel del sällskapsspel och även att fälla flaggstången och laga knoppen i toppen så att flaggan kunde hissas igen efter många år då det inte gått.

Omformaren ansluten till elnätet

När alla besökare återvänt till fastlandet fick jag några lugna dagar med en bok ute i solen. Samtidigt kom elektrikern och installerade och kopplade in solelsanläggningen till elnätet, så nu är jag elleverantör till Holmöns elnät. En solig sommardag producerar anläggningen ca 120 kWh/dag.

Hann även med att besöka Holmödagens olika aktiviteter. Några bokade aktiviteter rymdes också dessa dagar, bl a en fyrtur med båt och en guidad tur till Fjäderägg och en genom byn.

Sen inför Visfestivalen kom Irina och Fanny hem och de passade på att besöka alla Holmökompisar dagrana före och under visfestivalen. Själv prioriterade jag OS framför visfestivalen och inledde en tid med många pass framför TV:n.

Veckan efter festivalen återkom min bästa kompis på ännu ett besök. Denna gång bara med sin fru och med syfte att hjälpa mig att röja lite på logen men också för att vi kunde se OS tillsammans. Det blev tre släpvagnslass till ÅVG och en hel del judo, friidrott, gymnastik, simning, bordtennis, handboll och en del annan mindre intressant sport som t ex golf och tennis.

Efter deras besök fortsatte jag att ägna mig åt OS, med fortsatta pass framför TV:n med friidrott, bordtennis men även beachvolley, cykling mm innan allt avslutades med en jätteshow på friidrottsarenan. Det jag inte kunde se på dagarna på grund av andra aktiviteter spelades in och såg på natten.

Surströmming ute i det varma solgasset en tidig kväll i mitten av augusti

Nu efter OS börjar även mer bokningar komma in. Det är främst båttransporter till Fjäderägg för fyrdagen och fågelstionen, som nu öppnat för höstsäsongen.

Det blir således mer arbete här framöver. Jag har även hunnit med att smaka både kräftor och surströmming. Förhoppningsvis fortsätter den i samma anda ett tag till innan hösten slår till på allvar.

Så har min sommar varit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *