Har mött två nya författare

Under senaste veckorna har jag mött två nya författare inom kriminalgenren.

Författare 1 Kristina Ohlsson

Jag börjar med Kristina Ohlsson. Hon har bytt förlag och skapat en ny serie med August Strindberg som en av huvudkaraktärerna (ja han heter så och uppges vara avlägsen släkting till DEN August). Vår August har varit finansmäklare i Stockholm under många år och allt mer vantrivts.

Så beslutar han sig att släppa allt och flytta i den lilla orten Hovenäset på västkusten. Den ligger nära Smögen och Kungshamn. Han hyr och flyttar in i ett hus, som han efter inflyttningen får veta att ett mord begåtts. Mer än 30 år sen har en kvinna mördats och styckats och placerat i en frys i källaren. Hennes man grips och döms till livstids fängelse och begår självmord i fängelset. På Hovenäset finns många av de lokala som inte tror att mannen är skyldig utan att det finns en annan mördare som gått fri.

På Hovenäset tar August över en lokal där det legat en begravningsbyrå. Han gör om lokalen till en sekond-hand butik och startar en ny tillvaro. Snabbt blir han indragen i ett försvinnande där lärarinnan Agnes spårlöst försvinner. Av lokala personer han träffar får han veta att de tror att det måste finnas en koppling mellan Agnes försvinannde och mordet för 30 år sen.

Samtidigt försöker polisutredaren Maria Martinsson hitta Agnes. I det arbetet träffas Maria och August och intresse uppstår. Efter tre böcker med tre mord kan berättelsen om det 30-år gamla mordet klaras upp och under den processen har August och Maria blivit ett par och väntar barn. Den stackars avlidne mannen som sattes i fängelse kan oskyldigförklaras och andra fängslas.

Det har varit tre fängslande böcker att läsa. Det intressanta är att August inte har en så tung ryggsäck som så många andra huvudkaraktärer har i de senaste författare jag läst. Det ska bli spännande var Kristina kommer med härnäst. Blir det mer August eller något helt annat?

Författare 2 Frida Skyberg

Frida Skyberg har skrivit m ycket ”Feel-good” böcker tidigare, men har nu bytt förlag och genre till kriminalberättelser. I hennes första bok i denna serie möter vi utredningspolisen Fredrika Storm. Hon är i 40-års åldern och har ett förflutet som polis i Stockholm. Efter en misslyckad insats blir hon avstängd och sjukskriven. Efter att utredningen avslutats och hon blivit återinsatt i tjänst väljer Fredrika att flytta hem till Skåne. Hon är uppväxt i Harlösa utanför Lund och får ett utredningsjobb vid Lundapolisen. Hon får där en partner, Henry Calment, som är helt olik henne. Fredrika bor än så länge på hotell med väntan på en ledig lägenhet (hon vill inte flytta hem till sin familj i Harlösa, även om hon är välkommen). Henry bor i en jättelägenhet med mycket konst mm och Fredrika konstaterar att Henry måste vara förmögen och det väcker funderingar – Varför jobba som polis när man har det så? Allteftersom fattar Fredrika och Henry respekt för varandra som poliser och blir ett bra par. Däremot inte som par (än i var fall).

Fredrikas och Henrys första uppdrag blir att utreda en drunkningsolycka i hennes hemby Harlösa. En ung kvinna har sprungit ut på tunn nyis som brustit och hon drunknat. Fredrikas farmor blir vittne till händelsen och vittnar om att de föreföll som kvinnan blivit skrämd ut på isen och att drunkningen därför kan vara vållande till annans död.

I utredningsarbetet inser Fredrika att många i hennes familj, som pappa, farbror, kusiner m fl, kan vara involverade. Egentligen borde därför Fredrika inte arbeta med denna utredning av personliga skäl, men hennes chef Kent inser att utredningen kan gynnas om hon får arbeta vidare med sin lokalkännedom av Harlösa och sin familj. Det leder till konfikter med sin familj och ett oväntat och mycket trovärdigt avslut av första boken. Jag ser fram emot kommande bäcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *