Ännu en ny författarbekantskap

Frida Moisto är sjuksköterska och författare, som debuterade 2018 med boken Som nitroglycering. Nu har hon kommit ut med totalt tre böcker om kriminalkomisarie Lisa Engström. Hon förlägger sina intriger till hemstaden Jönköping, där Lisa arbetar som utredare på avdelningen för grova brott tillsammans med sin chef Sten Johansson och kollegorna Bobbo och Kristin.

Lisa är nog en av de mer komplicerade karaktärer som jag mött. Hon har ett rakt och hett temperament och bristande social kompetens. Det leder till komplicerade relationer med kollegor och pojkvän. Att hon dessutom har en komplicerad uppväxt med kriminalitet och våld, som hon bevarar som en djup hemlighet då hon befarar att om den avslöjas så är henner poliskarriär över, gör inte livet enklare för Lisa.

Intrigerna innehåller mycket våld och pendlar mellan händelser i realtid med utredning av mord och tillbakablickar dels till Lisas barn- och ungdomstid under uppväxten i kriminella miljöer men även till äldre händelser i livet för de karaktärer, som ingår i utredningen. Pö om pö får man en inblick i Lisas hemska uppväxt, vilket ger en större förståelse för hennes udda och kärva personlighet.

I första boken kretsar intrigen kring en mördad advokat, som försvarat många våldtäktsmän. I andra boken är det en ung välkänd kille i Jönköpings innekretsar som mördats. Han har en egotrippad mamma, som är VD i en bank och bara tänker på karriären och morbror som är ett stolpskott till polis och en antifeminist som retar Lisa till vansinne. I tredje boken förläggs handlingen till Ryhovs sjukhus, som utsätts för ett bombhot och där flera läkare och sjuksköterskor mördas och lämnas med avhuggna händer.

Klart läsvärda böcker med spännande intriger och med en tydlig diskussion om genus och mäns attityder mot kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *