Intressant diskussion om forskning

Idag lyssnade jag på en intressant paneldiskussion. Det var under Institutionens dag 2021 vid Folkhälsa och klinisk medicin som man arrangerade en paneldiskussion om forskningens nya utmaningar. Man tog upp flera intressanta frågor till diskussion:

  • Nya villkor i arbetslivet, nya sätt att arbeta med mer distansarbete, nya mötesformer, mindre resande på grund av erfarenheterna av pandemin.
  • Digitaliseringen av snart sagt allt på det personliga och kollektiva planet, vilket leder till nya villkor i arbetslivet enligt ovan och krav på ny kompetens.
  • Klimatfrågan som allt snabbare påverkar naturen, stöper om vårt samhälle och vårt sätt att leva och var vi kan leva.
  • ”Elektrifieringen” av samhället för att minska koldioxidtrycket på planeten och allt det nya som händer just hos oss i norra Sverige med snabb expansion, ny industrialisering, migration.
  • Sjukvården hand i hand med klinisk forskning får nya utmaningar kring bl a kompetensfrågor och resurser.

Deltagare i panelen: Landshövding Helene Hellmark Knutsson, Rektor Hans Adolfsson, Brita Winsa Hälso- och sjukvårdsdirektör, Anja Palm näringslivschef i Skellefteå, Dekan Patrik Danielsson och institutionens professorer Bertil Forsberg och Joacim Rocklöv. Panelen leds av Ulf Näslund, prefekt vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin och professor i kardiologi.

Det blev ett par timmar av stimulerande diskussion.

Se hela diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *