Bimöte i helgen

I fredags blev det att ta nattåget till Stockholm för att vara med på Nordbiföreningens styrelsemöte. Jag sitter som kassör i den föreningen och Damina är inhyrt för att sköta föreningens ekonomi- och projektadministration av de projekt som finanisernas via SBR och Jordbruksverket inom Nationella Honungsprogrammet och Lantrasprogrammet.

Mycket av mötet fokuserades på planering för den kommande Nordbikonferensen i mars 2022. Inledningen av mötet handlade dock mer om projekt och projektansökningar och hur förvirrat läget nu är mellan oss, SBR och Jordbruksverket. Vidare bidrar 2-års glappet i CAP-perioderna under 2020-2023. Nästa CAP-period börjar 2023, men redan nu gäller bestämmleserna för nya CAP-perioden och här är det inga EU-pengar med utan bara svenska andelen. Det innebär bara ca 50% av vad som fanns tidigare, under förra CAP-perioden. Man kan förstå att förvirringen är stor. Dessutom är det nya handläggare på JBV och SBR har ingen erfarenhet av denna typ av projekt och anslagsprocedur. Vi kom fram till att vi måste verka för ett gemensamt möte så att vi alla hamnar på samma linje om vad som gäller.

Diskussionen om framtidsidéer har påbörjats och vi ser behovet av att samverka med bl a SICAMM och Nordgen. Vi ber Per Thunman komma till konferensen och informera om vårt internationella samarbete. Vi har också flera föredrag på gång bl a om Pollenjakten. Vidare kommer alla Nordbikluster att få lite tid att berätta om sin verksamhet och vad som är på gång på olika håll i landet. Vi kommer också att har en punkt som vi kallar öppen talarstol där alla som vill ventilera tankar och idéer kan skriva upp sig för 5 min talartid.

Under söndagen diskuterade vi bl a hur webplatsen kan redigeras och uppdateras med ändrade och nya sidor samt mer material och att löpande uppdateringar kommer att ske. Jag lovade att Damina gör den tekniska uppdateringen av webplatsen och en första uppdatering.

Därför ägnade jag sen eftermiddagen åt arbete med Nordbis webplats. Det blev lite omstuvning och omformulering av texter. Några sidor togs bort och några nya tillkom. Strukturen blev bätte och läsbarheten ökade. Lite mer bilder lyfte. Nu återstår att fylla på med externt material och fylla på med regelbundna nyhetsnotiser så att det blir liv på webplatsen. Kolla gärna om du är intresserad www.nordbi.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *