Obra dagar

I förrgår morse när jag vaknade och kom ner i köket var det bara 15 grader. Jag kunde konstatera att värmepumpen stannat. Jag slog av och på strömmen (ibland hjälper det) men denna gång hände inget. Dispalyen lyste försmädligt ”RUM 20 grader Inget behov av värme”, men termometern på vägggen visade 15 grader. Vad är fel?

Jag ändrade drifttyp från auto till elvärme. Maskinen gick igång och tuffade på i några minuter sen tog det stopp igen. Denna gång lyste displayen: ”LARM elpaton löst.”

Suck!

Ringer värmepumpsservicemannen. Inget svar!

Suck!

Då är det bara att elda för värmen. Tar på mig kläder och går ut och börjar skotta fram vebodörren. Snöras från taket hade frusit ihop till en iskaka. Efter envist hackande med spaden fick jag bort så mycket is att jag fick uppdörren så mycket att jag kunde tränga mig in och hämta ved.

In igen med veden och förbereda för att börja elda. Stänga av värmepumpen igen. Öppna ventilen för att koppla bort värmepumpen och få självcirkulation. Sen var det bara att fylla på ved och tända eld i kökspannan. Snart knastrade elden i pannan och elementen blev sakta varmare och varmare och en skön värme spreds i de utkylda rummen i huset.

Ringer värmepumpsservicemannen. Inget svar!

Suck!

Inte mycket att göra åt. Samtidigt har jag jobb som väntar på agendan. Digitala möten, e-post att läsa och i vissa fall även besvara, samt en del adminsitrativt arbete. Måste också göra en vända till affären och fylla på med bl a mjölk. Har fullt upp en bit in på em.

Ringer värmepumpsservicemannen. Nu svarar han och jag förklarar vad som hänt. Över telefon leder han mig. Lossa fronten, leta liten röd knapp nere till vänster, som är en knapp för återställning av elpatronen. Då startar värmepumpen igen. Jag tackar och vi lägger på. Därefter stänger jag självcirkulationsvetilen och monterar tillbaka fronten. Sen ägnar mig åt middagsmaten i köket. Plötsligt efter sisådär 1 tim blir det tyst. Jag kollar! Då har pressostaten löst ut!

Inte lönt att sucka!

Nu är det för sent att ringa värmepumps servicemannen. På med kläderna och hämta in mer ved. Gör ny eld i pannan och fortsätter med middagen. Kvällen förflyter som vanligt fram till det är dags att elda innan det är dax för sängen.

Nästa morgon får jag återupppleva de vintermornar jag hade före värmepumpens tid. Stiga upp och tassa ner i köket där termometerna visar på 13 grader. Det första man gör är att fylla kökspannan med ved och tända elden. Sen kan man göra det andra, som man normalt gör på morgonen. Därefter en ny vända till vedboden och hämta in mer ved.

Ringer värmepumpsservicemannen. Inget svar! Inte lönt att sucka!

Fyller på pannan med ved och kan sen änga mig åt förmiddagens arbete med telefonmöte och förbereda en offert för att hålla en 6-veckors kurs om kemiska faktorer för blivade arbetsmiljöingenjörer vid Yrkeshögskolan Mitt i Sundsvall. Så en paus för att fara och handla, äta lunch och fylla på mer ved. Nattens och förmiddagens snöande medförde också behov av att fara ut med snöslungan för att snöröja gångvägar mellan husen.

Så, under av alla under, ringer värmepumpsservicemannen upp. Jag förklarar gårdagskvällens händelse efter vårt samtal. Åter loss med fronten och återstarta värmepumpen, som återställt sig, men har inget behova av värme då jag eldat hela dagen. Pumpen får stå på och när elden brunnit ut och vattnet i elementslingan svalnat efter ett par timmar så stänger jag självcirkkulatinsventilen. Efterytterligare ett tag startar pumpen och brummar på ett tag. Konstaterar att vattnet i rören i värmeåumpen blir varma, sen heta, men det sker inget cirkulation ut på elementslingar. Elpatronen löser ut! Konstaterar att cirkulationspumpen inte går!

För sent att ringa värmepumps servicemannen så det är bara att stänga av pumpen och öppna självcirkulationen och börja elda igen. Ännu en kväll kväll förflyter med middag och TV innan det är dags att fylla på ved en sista gång inför natten. Nästa morgon, samma ritual med att, före något annat, göra upp eld i pannan. Morgonen fortsätter och värmepumpsservicemannen svarar inte, men ringer upp på em. Han lovar att skicka en ny cirkulationspump som jag får byta till. Vi får se om det löser problemet. Till dess får det bli dagliga turer ut till vedboden.

4 tankar kring ”Obra dagar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *