Spännande läsning

Nu har jag läst en radda böcker av den danske författaren Jens Henrik Jensen. Det är kriminalhistorier med helt fascinerande upplägg av intrigen, men flera parallella händelseförlopp.

Jag började med att läsa serien fyra delar om Niels Oxen. De fyra böckerna hänger ihop och handlar om den danske f d elitsoldaten Niels Oxen, som lider av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och därför valt att leva utanför samhället så mycket som möjligt. Han dras dock in i omfattande underrättelse intriger. Här spelar PET (danska SÄPO) en viktig roll i flera avseenden. Grundstoryn är att en dansk dold underjordisk organsiation på hög nivå verkar i det tysta och styr en stor del av det danska samhället. Niels Oxen dras ofrilvilligt in i händelserna och blir till en början överkörd åtskilliga gånger, med bl a anklagelser om mord, innan han är med och till slut lyckas att blottlägga organisationen, som har historiska anor.

Sen fortsatte jag med serien om kriminalassistenten Nina Portland vid polisen i Esbjerg. Hon är ensamstående mamma, med en komplex relation med sin far. De fyra böckerna om Nina är fristående och avslutade episoder, som omfattar internationella underrättelseintriger där såväl PET, MI5, MI6, CIA, Turkiska motsvarigheten samt ryska maffian figurerar på olika sätt. Nina Portland är en envis och duktig kriminalpolis med en utvecklad intuition. Ibland får hon inte det gehör, som hon borde få, och går därför egna vägar för att hitta gåtans lösning. Det utsätter ibland henne för faror med också omgivningens oro och ifrågasättande.

Jensen skriver på ett initierat sätt och bygger upp fantastiska intriger med flera parallella händelseförlopp. Böckerna är klart läsvärda om man gillar genren.

En tanke kring ”Spännande läsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *