Johanna Mo klart läsvärd

Första boken Nattsångaren

Johanna Mo är en ny bekantskap för mig. I hennes nya deckarserie Ölandsbrotten får vi träffa den kvinnliga kriminalpolisen Hanna Dunker och hennes partner Erik Lindberg vid Kalmarpolisen. Mo har byggt upp berättelsen så att man får följa intrigen utifån Hannas och Eriks vinkel och parallellt med offrets sista dag i livet. Det ger Mo möjlighet att även skildra Hannas, Eriks och offrets liv och sociala miljö förutom själva händelseförloppet. Det är ett spännand ekoncept, särskilt som det rör sig om speciella karaktärer med mycket i ryggsäcken. När Hanna, t ex väsxte upp dog mamman i cancer och pappan gav upp och började supa. Allt kollapsar när Hanna just tagit studenten och en grannfastighet brinner ner. Det visar sig att en dam misshandlats till döda och brännts inne för att dölja mordet. Hannas pappa anhålls och döms till 10 års fängelse för mordet och branden. Hanna flyttar i samma veva till Stockholm och lämnar allt bakom sig. Hon får en svår relation med både sin far och bror.

I första boken återvänder Hanna i Kalmar som kriminalpolis efter 13 år, med polisutbildning och 10 år som polis i Stockholm. Det sker i samband med att henner far dör efter 10 år i fängelse och som sen efter frigivningen börjat supa hårt och supit ihjäl sig. Hanna känner ett känslomässigt behov av att återvända till hemtrakterna.

Hannas första fall är en 15 års pojke som mördats. Det visar sig vara sonen till Rebecka, Hannas bästa vän under skoltiden. Under utredningen av modet upptäcks att flera berörda har mycket i ryggsäcken, både socialt och mentalt och flera mår ganska dåligt. Hanna och Rebecka får inte en enkel återförening.

Hanna börjar också misstänka att mordet hennes far dömts för inte gått till på det sätt som framkom vid rättegången. Hanna börjar därför parallellt med mordutredningen och på sidan om försöka få mer kunskap om mordet hennes far dömts för. Det leder också till uppröda känslor och hot mot Hanna.

Det är således upplagt för spänning och överaskningar i dessa böcker. Är nu innne på tredje boken och nu börjar det klarna för Hanna hur mordet, som hennes far dömdes för, egentligen gick till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *