I dag grupparbete

Större delen av denna dags utbildning fokuserades på riskbedömningar av användningen av kemiska produkter och det datasystem som företaget använder för keikaliehanteringen. Vi gick igenom ett 10-tal produkter och diskuterade olika förhållningssätt till hur man ska riskbedömma och utnyttja företagets databaserade kemikaliehanteringssystem. Vi såg vissa brister i datasystemet, som försvårar en pedagogisk presentation av en bra riskbedömning.

Kemikalieprogrammets startsida

Det kommer att behövas en dialog med företaget, som leverarar och underhåller datasystemet, om hur man på ett intuitivt sätt kan skapa riskbedömningar, som på ett pedagogiskt sätt, kan presentera hur de risker som riskbedömningen visar på har mötts och minimeras på ett adekvat sätt med lämpliga skyddsåtgärder.

Nu anger datasystemet en riskpoäng, som är baserad på de identifierade riskerna, men när man anger adekvata åtgärder så gör systemet ingen reducering av riskerna, eftersom dessa skrivs in som löpande text och inte anges i fasta fraser, som i systemets algoritm skulle kunna vara poängsatta med negativa poäng, som minskar den identifierade risken. Det medför att en person som inte har en bred kemisk kunskap kommer att ha svårt att förstå riskbedömningen och inte inse att de föreslagna åtgärderna möter de indentifierade riskerna. Här beöver företaget förklara hur de anser att systemet ska användas för att tydligt och pedagogiskt visa på detta.

Bloggskrivande

Nu väntar middag och en stunds avkoppling på rummet därefter. I morgon avslutas kursen med lite föreläsning på fm och sen ett avslutande grupparbete med redovisning innan kursen avslutas i morgon eftermiddag. Det grupparbetet handlar om problemindentifiering. Gruppen får beskrivet ett problemscenario vid ett företag av kemisk art. Det gäller för gruppen att identifiera vad eller vilka kemiska ämnen som kan tänkas orsaka problemen, vilka hälsoeffekter de kan ge, hur ska omfattningen av problemet undersökas, t ex vilka exponeringsmätningar kan vara adekvata, vilka åtgärder kan vara lämpliga att göra för att komma tillrätta med problemen och förbereda en redovisning av dessa problem, undersökningar och kommande åtgärder för företagsledningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *