Mat i Kvarken dag 2

Efter en härlig frukostbuffé på Hotell Sokos promenade vi all några kvarter till Loftet, där dagens föredrag och lunchen skulle vara.

Föredragen inleddes med att Erik Sabel berättade om Dynamo-projektet med gårdsbutiker på en karta i en app. Erik sa att av ca 150 gårdsbutiker i Österbotten hade idag över 90 butiker anslutit sig till kartan

Erik Sabel presenterar Dynamo-projektet

Efter Erik kom Anita Storm och Susanne Mellberg och presenterade Marthaförbundet och smart fisk och att de nu fått med Österbottens skolor där smart fisk ingår i skolmatsedeln. Anita berättade om många olika recept som också finns att hitta på Marthaförbundets webplats.

Anita Storm och Susanne Mellberg presenterar smart fisk

Sen vankades lunch med friterade fiskbullar gjorda av fiskfärs av brax 50%, id 40% och abborre 10%. Färsen var kryddad med bl a koriander och chili.

Efter lunchen kom Jonas Harald från Österbottens Fiskleader och berättade hur leadersystemet fungerade i Finland för fiskeprojekt. Mn hade beviljat flera olika projekt rörande fiske och förädling av s k smart fisk. Efter Jonas kom Marina Nykvist från Österbottens fiskarförbund och berättade hur licensfisket fugnerar i Finland och presenterade är statisk av fiskare och fångster över tid.

Jonas Harald från Österbottens Fiskleader
Maina Nykvist från Österbottens Fiskarförbund

Efter dessa presenttaion på Loftet tog vi en kort promenad till företaget Fiskdisken och ligger vägg i vägg med gårdagens middags restaurang Hejm. Fiskdisken är ett företag som säljer fisk och egenförädlade fiskprodukter, men även produkter från andra leverantörer, även svenska. Förutom försäljning serverar man även lunchrätter på plats och som ”take-away”.

Susanne berättar om Fiskdiskens koncept
Fiskdikens utbud av färska produkter

Efter besöket vid Fiskdisken kom bussen och hämtade upp oss för transport till färjan och hemresa. Innan middag med smörgåsbord på färjan avslutade vi aktiviteterna med att sammanfatta våra intryck under helgen.

Avslutande sammanfattning ombord på färjan
Avslutande middag med smörgåsbord ombord på färjan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *