Holmöns Utvecklingsforum
Byvikengruppen 
Minnesanteckningar

00-01-08    Arbetsgruppsmöte
00-02-11    Arbetsgruppsmöte
Minnesanteckninger - Byvikenmöte på Skolan 

Projektgruppsmöte Byvikengruppen
Skolan den 8 januari 2000. Närvarolista cirkuleras. 

1. Bengt hälsade alla välkomna 

2. Föregående miknnesanteckningar delades ut liksm förslag på arbetsuppgifter 

3. Ordningsfrågor.
– Lämna tidrapporter till Lisbeth senast på fredag.
– Fundera på vilka projekt som kan bli mål 1 projekt. 

4. Åke Sandsström berättade om Byvikenshistoria. Genom att studera landhöjningen och namngivnin-gen av vikar, sund m m så kan man göra troligt att första bebyggelsen kom på 1300-talet d v s då havet gick vid 6 m kurvan. Första hamnen låg sannolikt vid sandvikstjärn d v s där stugbyn nu ligger. Första hamnbassängen anlades på 1600-talet vid panget med tre bodar. På 1780-talet byggdes nya bodar längre ut vid nuvarande Byviken. På Fjäderägg fanns två stora timmer längor för fiskare. Mycket skog fanns på Ängesön och avverkades under 1700-talet varför det blev brist på virke och mycket timmer fick importeras från fastlandet. Bodar byggs i Byviken för strömmingsfisket. Bodarna var timrade med små gluggar och ett stort rum och kluvna stockar som golv. De hade tak av näver med stavträ. Takspån kom först på 1860-talet. På Fäderägg byggdes också en mindre fiskeby och under säsongen bodde upp till 100 personer på Fjärdeägg. Tumregeln är en bod/gård och som mest fanns det 20 bodar i Byviken. I början av 1900-talet fick byn en byasåg och bodar med brädväggar kom till. Fullständig dokumentation av bodarna i byviken finns. Stenkajen byggdes i början av 1920-talet. Staten byggde detta och tog över marken i Byviken. Det medförde att arrende kom att påföras bodarna varför de flesta revs. Två av dessa finns kvar, Gilléns och Jonssons. 

5. Bengt sammanfattade de uppgifter som finns med i det utdelade dokumentet.
Behovet att återskapa och röja upp Byviken
Tillskapa såväl åretrunt som fritidsboende
Försöka ordna så att marken Holmön 1:1 kan föras över till t ex samfällighetsföreningen
Börja med kontakter med Olle Forsgren.
Sondera med Vägverket och Kommunen ang Holmön 1:1 samt om vi kan komma igång med bastun (Gunnar B och Erling J)
Planera för parkering Kontakta kommunen, garageföreningen och byaman (Leif, Kerstin) 
Bebyggelsefrågan överlåts för förslga från Bostadsgruppen.
Hamnen – Ny pir undersöka möjligheten att bygga och ändra hamnen (Olle undersöker och kontaktar Lisbeth ang ekonomi).
Toaletter – Servicefunktion på västra sidan Kerstin kollar Bengt pratar med Birgitta Mål 1 projekt för minireningsverk som servar hela västra Byviken. 

6. Nästa möte. Forummöte den 4 mars. Nästa projektgruppsmöte 11 februari 2000 kl 19.00 på Skolan
 

 Övers på sidan
 

Minnesanteckningar från Byvikengruppen den 11 februari.

Närvarande: Bengt Bäckstöm, Leif Eriksson, Lennart Dahlberg, Lars Holmberg, K-A Holmgren, Olle Nygren

1. Bengt hälsade alla välkomna

2. Gmg av föregående minnesanteckningar.

  • Tidrapporter är inlämnade. Nya tidrapporter för januari ska lämnas in snarast.
  • Åkes historiska berättelse var intressant
3. Byvikenområdet. 
Bengt redogjorde för sin uppfattning av hur stämningen på byn är angående bebyggelse i Byviken. Han menar att byn inte vill inte se någon stor förtätning i Byviken och Bostadsgruppen ser att bebyggelse ska ske längs västersidan av åkern från Gottfrids ända bort till Olle. Diskuterade möjligheten att Samfällighetsföreningen tar över marken i Byviken. Det kan vara en bra lösning men bara under förutsättning att utvecklingen i Byviken inte tillåts stoppas upp på grund av att samfällighetsföreningen inte har erforderliga resurser. De som vill nyttja marken måste få  arrendera mark till vettiga arrenden och att dessa överenskommelser finns innan ett övertagande sker. Beslöt att avvakta och inte vidta några årgärder förrän Gunnar Bäckström haft sitt möte med Lennart Holmlund.

4. Parkeringen. 
Leifs underlag diskuterades och ansågs som ett bra utkast. Olle Forsgren har diskuterat detta med Kommunen som stöder förslaget. Olle kontaktar garageföreningen för att undersöka möjligheten att den föreningen även tar del i parkeringen på Holmön. Det torde inte vara något problem att få bygglov. Diskussionen ledde fram till att vi borde kunna komma till skott med detta under våren med ideelt arbete. Vill inte Garageföreningen vara med så bör vi bilda en förening för detta. Kommunen måste kontaktas för finansieringen. Vi beslöt uppmana Gunnar Bäckström att ta upp detta vid sitt möte med LH.

5. Hamnen. 
Olle redogjorde för sina kontakter med Hans Hansson i Lund. Han är professor i Teknisk vattenresurslära vid Lunds Tekniska Högskola och expert på havets vattenrörelser och erosion i kustområden. Olle fick i uppdrag att fortsätta dessa kontakter och redogöra för detta via Websidan och till Forummötet för Byviken. Detta projekt nämns i utvecklingsplanen och frågan svävare kontra färja bör belysas och att dessa olika lösningar har olika tekniska behov. 

6. Båthus. 
Slupens båthus bör placeras så att även Postroddsföreningen kan komplettera med ytterligare ett båthus söder om det befintliga.

7. Bensin. 
Diskuterade bänsle i Byviken. Behovet finns, men det tar tid innan fritidsbåtarna upptäcker och börjar nyttja Holmön. Om möjligt ur säkerhetssynpunkt bör Stora Lanthandeln kunna få använda en av sina mobila tankar för att sälja bränsle nere vid västra kajen. En fast anläggning blir aktuell först till en kommande hamnutbyggnad. Sven Karlssons utredning om anläggning i östra sidan är inget första aletrnativ utan måste utredas i samband med den diskuterade utbyggnaden av hamnen med ytterligare en pir på östra sidan.

8. Toaletter. 
Till sommaren måste detta lösas med mobila anläggningar. På sikt bör dock en avloppsanläggning byggas som även kan byggas ut för ytterligare behov i byn.

9. Röjning och glesning i Byviken. 
Vi avvaktar Gunnar Bäckströms kontakter med VV. Byaman bör även behandla detta vid sitt kommande möte så att även röjning kan ske på deras mark.

10. Grustäkt. 
Grus kommer att behövas för parkeringen. Vägverket borde åtminstone kunna bidra med grus om man inte vill vara med och finansiera på annat sätt? Finns andra grustäkter? Kent Stecksén har lite grus liksom Anders Söderman, men att tro på billiga priser är väl knappast troligt. Baki Sture finns även lite grus. Leif pratar med Kent om möjlighetet att nyttja grus för parkeringen. 

Vid PC:n

Olle Nygren
 

Övers på sidan

 
  Överst på sidan
  Tillbaka till Forummenyn


Sidan uppdaterades senast: 2011-02-23.
 © HUF
Webmaster