Holmöns Utvecklingsforum

”Framtidsfolket på Holmön”
Utvecklingsplan för Holmön

Bakgrund
Holmön är med sin strategiska placering i Kvarken och med sin fantastiska natur självklar som utvecklingsort i Umeå kommun. Några större ekonomiska satsningar har inte gjorts under den senaste 15-års perioden om man undantar Kaplangården och Båtmuseet. Kaplangården är idag öns största arbetsplats och betyder mycket för Holmön. Båtmuseet är en ny satsning som kan utvecklas till besöks- och turistcentrum året runt. Holmöns lanthandel, med sin nya ägare, har  goda utvecklingsmöjligheter på lång sikt. Utöver detta finns Holmö Havsbad och Hamnkrogen som idag endast drivs under sommarsäsongen, bland annat på grund av de brister kommunikationerna har. Över huvud taget måste ett antal ”skarpa” projekt genomföras för att öka den ekonomiska aktiviteten och skapa nya arbetstillfällen. Den nya programperioden med EU finansiering kan ge dessa möjligheter. 
Under våren och sommaren 1999 har en grupp Holmöbor arbetat med kommunikationsfrågan. Holmöns Kommunikationsgrupp har under arbetets gång dels svetsat samman gruppen men också arbetat på att få stöd från olika myndigheter och organisationer. En kort sammanfattning av Kommunikationsgruppens arbete bifogas. Det stora antalet medverkande vid mötena och inte minst den goda mediabevakningen har lett till att vi nu vill gå vidare. Att skapa en positiv utvecklingsprocess tar mycket tid, men vår bedömning är att tiden är inne för att gå vidare och ta tag i framtidsfrågorna för Holmön i ett renodlat underifrån perspektiv men samtidigt arbeta för att skapa förtroende och tillit både inom gruppen på Holmön och gentemot de myndigheter vid ska samarbeta med i framtiden 

Syfte
Förstudien ska syfta till att lyfta nya uthålliga affärsidéer såväl privata som gemensamma för ön. Antalet platser för logi bör kraftigt förstärkas. Utveckling och nya satsningar måste ha sitt fokus på året runt turism. Antalet familjer på Holmön måste kraftigt utökas för att få ett socialt fungerande samhälle året runt. Ett antal personer har dessutom framfört sin önskan att bosätta på ön om vi kan få fungerande kommunikationer. En helhetslösning för hela Byviken-området, baserad på de olika befintliga utbyggnads- planerna, måste genomföras tillsammans med Kommunen och berörda myndigheter så att bl a etablering av nybebyggelse och projektering av en hamnutbyggnad kan komma igång under den kommande programperioden, år 2000 - 2006. 
Ett annat syfte är att bygga partnerskap mellan den offentliga sektorn, privata intressenter, andra lokala grupper på fastlandet samt att öka kontaktytorna och samarbetet med Finland men också andra Europeiska länder. Den nya programperioden med EU:s fonder kommer att ge goda möjligheter till transnationella projekt. All ny verksamhet ska ta hänsyn till miljön och den gamla kulturbebyggelsen. Processen och arbetsmetoderna inom projektgruppen och gentemot övriga intressenter på Holmön syftar till att skapa ett samarbetsklimat som underlättar utvecklingsarbetet i framtiden med honnörsorden samarbete, generositet och tolerans. 

Mål
En  långsiktig utvecklingsplan tas fram i samråd mellan enskilda personer, näringslivet, de ideella och ekonomiska föreningarna, och kommun, landsting och länsstyrelse. Arbetet med utvecklingsplanen ska ske med metoder som skapar ett hållfast samarbetsklimat på ön. Samtidigt med utvecklingsplanen dokumenteras resultatet och erfarenheterna av de metoder vi använt  och som kan spridas till andra lokala grupper i deras utvecklingsarbete. 

Projektidé
Förstudien tar avstamp från det arbete som nu pågår kring kommunikationsfrågan. En väl sammansvetsad grupp har under våren arbetat med denna viktiga fråga. Det är naturligt att arbetet fortsätter genom att nu ta tag i de viktiga utvecklingsfrågorna för Holmön. I första hand måste en utvecklingsplan som omfattar de närmaste 10 åren tas fram. Metoden bör vara densamma som för Kommunikationsgruppen och ske i dialogform kombinerat med framtidsverkstäder. Skillnaden mellan det arbete som nu ska utföras och det arbete som Kommunikationsgruppen genomfört är att arbetsgruppen breddas. Representanter från kommun, landsting och länsstyrelse bör ingå i de nya arbetsgruppen. Kopplingar till andra pågående projekt måste göras, exempelvis Grön Bro, Interreg., LEADER Plus och det nya strukturfondsmålet 1 ska vara självklara samarbets- och delfinansieringspartners. Utvecklingsplanen kommer att utgöra ett viktigt underlag för de investeringsplaner som behövs för framtida projekt. Utvecklingsplanen, som ska ligga till grund för Holmöns framtida utveckling, bör vara klar till slutet av mars i år 2000, för att kunna omsättas i konkreta projekt direkt under våren år 2000. Vinsten med att arbeta parallellt med olika projekt under perioden är att man snabbt kan se synergieffekter ( 2 + 2 =5) 

Tidplan
1999-10-01 – 2000-03-28 
Hösten 1999 utnyttjas för att ta fram en vision över Holmöns utveckling, samt att vaska fram enskilda eller gemensamma projektförslag. Ett stort antal gemensamma arbetsmöten planeras under denna tid. Viss utbildning i team-building, konflikthantering och positivt tänkande sker under arbetets gång. Arbete med att skapa laganda och bygga partnerskap med myndigheterna och andra organisationer intensifieras under hösten. Under januari och februari 2000 arbetas förslagen tillsammans och skrivningen av utvecklingsplanen tar form för att godkännas av Holmöborna och de myndigheter/organisationer som deltagit i arbetet. Följ det löpande arbetet och läs minnesanteckningar från Forummötena. Vid det sista Forummötet den 1 april fastställs planen slutligt och kommer därefter att presenteras för media vid ett antal pressträffar.

Slutredovisning med slutrapport av arbetet sker senast den 30 maj 2000. 

 Överst på sidan
 

 Överst på sidan
  Tillbaka till Forummenyn


Sidan uppdaterades senast: 2011-02-23
© HUF
Webmaster