|
Holmöns Utvecklingsforum
|
99-11-12 Förstamötet med gruppen
99-12-04 Arbetsgruppsmöte 00-01-15 Arbetsgruppsmöte |
Första möte med Turismgruppen
den 12 november på Skolan
Inga regelrätta minnesanteckningar fördes.
Vid mötet gick gruppen igenom de olika förslag som framkom
vid Forummötet och hänskjutits till Turismgruppen.
|
Minnesanteckninger
- Turismmöte 2 på Holmön
Holmö skola, lördag 4 december 1999, kl 1030-1530
Närvarande: Bengt Bäckström, Peter Engberg, Maria Fessé,
Birgitta Fritzdotter, Birgitta Holmberg, Karl-August Holmgren, Kerstin
Jakobsson, Tora Lundberg (från kl 12), Ann Salomonson, Göran
Sjöberg, Inger Tranström.
Besöksstatistik
Ann hade samlat ihop uppgifter:
Tio-i-topplistan Alla fördelade tio poäng mellan alternativen i den utskickade listan från förra mötet. Stigförslagen blev ett alternativ, likaså reservatspunkterna. Slupförslaget har redan finansiering och behöver ej komma med. Pangetidén kommer att hanteras särskilt och behöver inte heller tas upp nu. Det kom en del förslag som tillägg till listan. Resultat av omröstningen
Marknadsundersökning och marknadsföring 13
Övrigt Maria tog upp att det är viktigt att turismintressena hos kvinnor (och barn) tillgodoses likaväl som männen. Det gäller både i familjer och ensamstående. Ann presenterade en protokollista att använda för att bedöma projekten där både jämställdhet och miljö finns med. Vi gick igenom de viktigaste punkterna och gjorde bedömningar för fisketurism, barnens bondgård, reservatet, lokaltrafik, och information. Marknadsundersökning skulle Göran S ta tag i och kolla upp vad som finns i kommunikationsenkäten samt tala med kommunens turistinformation. Marknadsundersökningen skall rikta sig mot företag, hotell, arbetsplatser i Umeå, samt turistorganisationer i Sverige och utomlands. Fiskebastur kommer att behandlas under naturreservatet. Campingplats skall behandlas av pangetgruppen och/eller Byvikengruppen. Kvarnprojektet kommer Ann att be Lennart Jonsson gå vidare med. Båtmuséetidéerna föreslog Bengt förs vidare till Erling Jakobsson resp Lena Tengnér. De fyra resterande idéerna skall bearbetas under senare möten med gruppen. Vi bör kolla med Ulvön hur mycket turister de har för att veta vad som är rimligt att förvänta sig på Holmön.
Informationspunkter om möten nästa år:
Dessa personer vill vara med i Pangetgruppen: Maria Fessé och Peter Engberg från turismgruppen, Anna-Lena Eriksson från It-gruppen.
Nästa möte i turismgruppen blir preliminärt 15 januari.
Antecknat av Göran S.
|
Minnesanteckningar Turismgruppsmöte
den 15/1-00
Plats: Holmö skola. Närvarande: Tora Lundberg, Maria Fessé, Torbjörn Lindberg, Birgitta Fritzdotter, Bengt Bäckström, Karl-August Holmgren, Kerstin Jacobsson, Lisbeth Bäckström, Elise Tegström, Ann Salomonson, Göran Sjöberg. Dessutom Gustaf Egnell och Åsa Engman under punkten om reservatet.
1. Genomgång av kvarvarande ideer
- Led från Bergudden till Västerbyn behöver markeras.(Kerstin kollar) - Stig och skyltning till fyren– behöver göras till sommaren –00. (Birgitta F kollar upp) - Ta upp med Umeå fritid vad som kan göras med lägenheterna (ägs av Fastighetsverket – vill de sälja?) Fastigheten behöver rustas upp. (Birgitta F kollar upp.) - Behov av upprustning finns. Kerstin kollar med Umeå fritid vad som är deras ansvar. Öllerskataviken?? Ej längre allmän. Sittplatser finns. Ögerviken. Vissa anläggningar finns – grillplats, sittplatser, omklädningshytt, toalett. Röjning och städning behövs. Vedaögern…?? - Byviken bör på sikt få status som badplats – men mycket måste åtgärdas för att vattenkvaliten skall bli bra. (detta förs vidare till Byviksgruppen) - Vägar, transporter till dessa, vem ansvarar?
- Monica Wall, Business support/Turism (Turistrådet) berättade att deras marknadskontor i olika länder rapporterar och materialet finns på www. De har en firma, Resurs, som tar på sig marknadsundersökningar mm. - Anneli Helgée på Västerbottens handelskammare har gjort en utvärdering av 160 EU-projekt i Västerbotten med turisminriktning (omsättning 271 MKr) och rapporterat detta på www (delades ut). Hon har svarat på frågor om vad vi bör tänka på på Holmön (delades också ut) och det viktigaste för oss att tänka på är ren miljö/oförstörd natur, hög kvalitet redan från början och affärsmässighet. - Göran hade också talat med Umeå kommuns turistchef Marita Holmberg som berättade att de 6 kommunerna i A-regionen i Västerbotten skall gå ihop om en gemensam ansökan till EU:s Mål 1 på turismområdet och detta samordnas av Svante Adelhult. Vi kan informera dem om våra planer och ev. delta med en Holmö-del i kommunernas ansökan. Räkna på förslagen: fisketurism, turistrodd och barnensbondgård (affärsplaner) och kontakta kommunledning och Svante Adelhult. Kontakta tänkbara företagare. Deadline för detta 17.2 Kvarkenrådet har inbjudit alla att resa med Finlandsfärjan den 15 februari 2000 för att konferera. Så många som möjligt åker med då. 4. Kvarken på världsarvslistan Paul Lindell, Kvarkenrådet, Leena Rinkineva, Västra Finlands Miljöcentral, Mats-Rune Bergström och Per-Erik Persson, Länsstyrelsen i Västerbotten, kommer till Forummöte den 22.1. Kvarkenrådet har tagit initiativ till ansökan om att Kvarken förs upp på UNESCO:s världsarvslista. Maria och Tora rapporterar från besök i Finland: Paul Lindell sa att skyddsområden och restriktioner ej skall ökas på. Man skall kunna livnära sig i området. 308 platser i världen finns på listan varav 17 i Norden. Kan vara en värdefull marknadsföring av Holmön. Frågor att ta upp på mötet:
Vi bör tänka igenom: Vad vill vi att reservatet skall vara så att det kan ta emot flera turister?
Frågor till länstyrelsen om användning av reservatet:
Vid protokollet - Göran Sjöberg
|
Sidan
uppdaterades senast:
2011-02-23.
© HUF Webmaster |